Tips og veiledning innen modelljernbane og modelltogbane">

Tips og veiledning innen modelljernbane og modelltogbane

Rød stigebil
Postet av admin den 18. May 2011

Som flere har fått med seg er det et stort antall biler og kjøretøyer å få i 1:87 og også andre målestokker. Siden H0 (1:87) er det mest vanlige befinner naturligvis det meste av tilleggsutstyret seg her. Noe er byggesett som skal limes og monteres. Annet er ferdig og kjøreklart. I tillegg er det mer avanserte kjøretøyer med innebygd elektronikk for lys etc. Med stadig mindre komponenter blir det hele bare mer og mer sofistikert.

Mulighetene her er mange til å bygge dette inn i dioramaer som gjør det hele naturtro. Det kan være ulykker eller biler som er hensatt og står og ruster. Scenarier med anleggsvirksomhet som byggeplasser, veibygging etc kan lages.

Her er en serie nostalgiske biler som kan benyttes til en del gamle scenarier fra århundreskiftet og like etter, eller bare som ledd i en veteranbilparade.

Stigebil/brannbil

Blå stigebil

Postbil 

Lokomobil

De aller første kjøredoningene var dampdrevne, langsomtgående og tunge lokomobiler på humpete og dårlig vedlikeholdte veier. Det hendte nok at ferden endte i grøfta og alle andre steder enn der det skulle kjøres. Men den kunne også brukes stasjonært til å drive sagbruk, møller, treskeverk o. lign. Med en lang flatreim over hjulet øverst ble drivkraften besørget. Det gjaldt bare å ha nok kull og vann.

Modellen er helt i metall og med detaljrik gjengivelse fra Märklin.

Firmabil

Denne bilen var i trafikk for support til blant annet bilverksteder med bildekk. Det ble nok mange i løpet av en sesong fordi veiene var så som så enkelte steder.

Firmabil

Kombibil


En bil som både kunne ta last som ble fraktet åpent og innelukkket. Men føreren hadde ikke mye komfort.

Her er det biler og anleggsmaskiner av ymse slag til ulike formål. Hjullastere og gravemaskiner, samt gamle veivalser og kranvogn. Praktisk skap til oppbevaring er kjekt å ha.

 

 

 

Det er mye man kan få til av hendelser med biler i sving på banen. Selvsagt er tog og jernbane det vesentlige, men biltrafikken må også være med. Der det er biler må det også være bensinstasjoner. Før var disse helt og holdent for bilens behov så som smøring, rekvisitter og service av forskjellig grad. I dag er bensinstasjonen blitt til et supermarked med pølse og hamburgerkiosk. Det går fortsatt an å få tak i rekvisitter, men ellers må man til andre og spesielle foretak for å ordne med bilen.

Med en by på banen kan det settes opp et mangfoldig og variert trafikkbilde. Nær sagt alle typer varer og tjenester skal inn og ut av en by. Trange gater gjør det ofte til en utfordring å kjøre lastebil. Ofte er mange gater enveiskjørt og noen er også stengt på grunn av graving, noe som krever gravemaskiner, lastebiler for frakt av grus/sand  o. lign. Ellers inntrer det også dessverre trafikkulykker.

Byen har også butikker som krever forsyninger av varer. Trafikkbetjenter og politi skal igjen sørge for å hindre ulovlig og farlig parkering. Bot og borttauing kan bli resultatet. Utrykning er en annen aktivitet. Brannvesenet må frem og -ikke minst ambulanser.

Biler i 1:87 er å få i et stort antall fra mange leverandører. Det er alt fra de enkleste og rimeligste til bilbyggesett og avanserte biler som kan kjøre selv. Byggesett av  biler er klart dyrere enn ferdigproduserte biler i samme størrelse og i plast. Biler i metall koster en del mer. Å bygge noe, enten det er biler eller landskap, hus og anlegg er en god og avslappende hobby. Det gir tid til refleksjoner og inspirasjon til å gjøre noe ut av andre prosjekter som måtte finnes.

Nå til en sammenligning mellom ferdige modellbiler og byggesett for bruk på modelljernbanen. Den ene som lager biler til modelljernbanen i 1:87 er Wiking:

Wiking lager også anleggsmaskiner; her er en hjullaster:

Disse modellene fra Wiking er ferdige – klare til å brukes og bra detaljerte. Men vi kan også få byggesett av biler og anleggsmaskiner. KIBRI er en av leverandørene:

Her er en hjullaster fra KIBRI:Forskjellen mellom en ferdig modell og en lagd fra et byggesett er ganske klar. Byggesettet er mye mer detaljrikt. Men man må passe på for å få montert alle løse deler, og faren for å miste noen er til stede. Ferdige modeller har mye mer på plass i modellen. Den er mer robust å ta i. Til slutt en bil fra Wiking:Wiking modellene er til for å brukes. Enkelhet gjør at man ikke trenger være redd for at noe skal forsvinne, selv om det kan hende. De kan man i stedet bruke bilen til et diorama med vrakede biler. På en modelljernbane kan det skapes detaljer som er så virkelighetstro at det med riktig fotografering ser ut som en virkelig situasjon.

Gi en kommentar

CommentLuv badge