Tips og veiledning innen modelljernbane og modelltogbane">

Tips og veiledning innen modelljernbane og modelltogbane

DSCN0553
Postet av admin den 18. May 2011

Etter å ha stått uvirksomt tas lokomotivet frem og prøves ut på  banen.  Det kommer så smått i gang, men kjører rykkevis og ikke med den helt store farten. Årsak? Smuss og olje i skjønn forening hindrer bevegelse og strømopptak. Nå er tiden inne for å åpne lokomotivet og rense ut eventuelle avleiringer. Hvis hjulene går tregt etter at rotoren er fjernet må det rengjøres med dertil egnet middel.

Lokomotivunderstell med dekodere lagret i tenderen. Den ene boggien på tenderen er fjernet.Her sees motoren med tilkoblinger og en del av understell med hjul.Motoren er ute og tannhjulskoblingen i motorhus er synlig. Nå er det bare å sjekke om hjulene løper lett, eller er trege. I dette tilfellet var hjulene lette å få til å gå rundt, så her var det bare å smøre og pusse av hjul og slepesko.

Inne i tenederen ser vi at det er god plass til dekoder. Den ene har hastighetsregulator og regulator for aksellerasjon. Den andre er en 4 funksjonsdekoder for lys etc.

Her er fremre del av lokomotivunderstellet med gjengivelse av Heusingerstyringen. Denne bør man ikke koble løs hvis ikke det er absolutt nødvendig. Det er nemlig svært mye plunder for å få det hele på igjen, og det er heller ikke sikkert at det blir riktig, slik at enkelte stenger kan bøye seg.Dette er ankeret, eller rotoren som sørger for fremdriften. Som vi ser har den 5 poler. Hver pol er loddet inn på en kommuttatordel. Som vi ser på bildet har trommelkommutatoren en svart ring med kullstøv fra motorkullene. Dette tørker vi bort før montering. Dessuten er det greit å ta vekk kullstøv i sprekkene. 

Så er det bare å smøre opp med en dråpe olje på hvert tannhjul og skru sammen lokomotivet igjen.Det kan hende at ledninger ryker når det monteres på plass igjen. Derfor må loddebolten være klar til å lodde hvis så skjer. Etterpå kan man sette lokomotivet på sporet og vri opp på hastigheten  for prøvekjøring. Virker ikke lokomotivet da er det på tide å undersøke banen. oppå skinnene kan det være avleiringer av støv og olje som tilsammen blir skitt. Det isolerer og må fjernes. Jeg bruker rensemiddel beregnet på kontakter og elektronikk  for å fjerne rester, mens noen sier at sitrus er godt egnet til dette. Når dette arbeidet er gjort skal alt fungere bra. God kontakt både for + og jord gir problemfri kjøring.

Selvsagt må også signalene fungere tilfredsstillende, slik at togene går videre når lyset er grønt. Men kontakter kan også bli lite strømførende etterhvert, så det er nok lurt å rense noe også her. En tannpirker med litt bomull fuktet med rensemiddel gjør nytta si.

Noen anskaffer et togsett og kjører med dette i lang tid. Så en dag opptrer det uregelmessigheter til toget stopper og ikke går i gang overhode. Men det er jo et faktum at alt slites og mister til slutt de egenskapene de hadde. Se over lokomotiv og eventuelt vogner med 0 belysning. En rengjøring og smøring på ny kan være nok. Men skift også nedslitte deler. Det er meningen at slepesko og børster samt hefteringer skal skiftes. De skal ikke slites til de detter av eller forsvinner helt.

Skulle det likevel være mystiske feil som gjør at lokomotiv ikke virker må det legges nøye merke til hva som skjer. Ellers kommer jeg igjen på tipssider om hva årsakene kan være.

Gi en kommentar

CommentLuv badge