Tips og veiledning innen modelljernbane og modelltogbane">

Tips og veiledning innen modelljernbane og modelltogbane

Det er en produsent som stikker seg frem på mitt modelljernbaneanlegg, og det er Märklin. Jeg har mest positive opplevelser med Märklin når det gjelder garanti og reparasjoner. De utfører alt som måtte ønskes og til punkt og prikke. Men en gang hadde jeg fått i retur noe annet enn det jeg hadde sendt ned. Da fikk jeg tilbake det som manglet, samt at jeg i tillegg fikk enda en ting som for meg var av stor betydning. Firmaet er både serviceminded og hyggelige å ha med å gjøre. Her kan jeg også få svar på tekniske spørsmål der forhandleren og andre eksperter ikke greier å svare.

Men.. Her kommer det: På enkelte lokomotivmodeller opplevde jeg noen merkelige saker. Hvorfor i all verden ble det plassert hefteringer på hjul som ikke er med og driver maskinen fremover. I et annet tilfelle hadde samme lokomotiv 2 og 4 hefteringer avhengig av hvilken type fargesetting det hadde. Merkverdig.

Enkelte vogner med tre aksler kan være leie å kjøre i kurver.

Nå har Märklin redesignet flere av sine kjente lokomotiver. I dag er det en totalt annen utførelse med en detaljering som var utenkelig på 50 – 60 tallet. Stadig blir det lagt til nye detaljer. Lydeffekter er der i rikt monn.  Hva blir det neste?

Totalbildet er et positivt inntrykk.

Amundsen Hobby forhandler Märklin og er hovedimportør i Norge. Amundsen Hobby er en butikk med en servicegrad langt over hva man kan forvente ellers. De gir også all mulig informasjon om produkter, jernbanebygging etc. De har også netthandel, men butikken i Trondheimsveien er absolutt et besøk verdt! Hyggelig og hjelpsom betjening og massevis å se. Her finner du stadig ny inspirasjon og ideer.

Brawa har et særpreget utvalg i lykter som er mesterlig utformet og i gammel stil. Gamle stasjonsområder bør ha noen av disse. De har også et bredt utvalg i signaler. Noen arbeidstog til modelljernbanen leverer de også, blant annet en Robeltralle.

Faller, Vollmer og Kibri leverer byggesett til bygninger. Kibri har dessuten et rikholdig utvalg av bilbyggesett som er detaljerte. Faller har også biler som kjører.  Byggesettene leveres med utførlig og grei bruksanvisning. Det skulle dermed være enkelt å bygge opp små hus, ja til og med landsbyer. Med husene som målestokk skulle det også være enklere å bygge sitt eget bygg helt fra grunnen av. Materialer velger du da helt selv.

Om man ikke ønsker å spandere mye penger på tilbehør er det fortsatt mulig å få mye glede av hobbyen. Så er det jo enda morsommere å få til noe som er lagd på egenhånd. Inspirasjon kan man hente blant de som leverer. Men nå er ikke hus og bilbyggesett det mest kostbare på modelljernbanen. Ikke desto mindre kan en kombinasjon av byggesett og egenproduksjon bli bra.

For de som vil bruke de flotte byggesettene fra ovennevnte leverandører er det mye å velge i. Plastdeler kommer støpt i flere farger. Det blir nøyaktig og naturtro.

Norsk Modelljernbane på Strømmen i Akershus lager norske modeller av meget høy kvalitet, noe som også gjør seg gjeldende på prisen. Men kvalitet koster. Det er utrolig hvor detaljerte og fine disse modellene er. Men butikken har også andre modelltog. Videre er det en hel del tilbehør og masser av tips om bygging av baner.  Det anbefales å ta en tur innom.

Heljan er et dansk firma som har alt utstyr for bygging av en modelljernbane. Men en gang opplevde jeg en noe stygg form for markedsføring. Et byggesett av en lokomotivstall var delt i to, slik at man måtte ha to ulike nummer på esken å forholde seg til. Ved første øyekast kunne man tro at man ville vå en fullt ferdig modell slik det gikk frem av bildet på esken. Men dengang ei. To esker med ulike nummer måtte til.

En slik sleip form for markedsføring glemmer jeg aldri!! Den kan heller ikke være helt lovlig: Kunden har krav på å få det som pakken viser. Dessuten er da prisen det dobbelte av hva kunden forventet i første omgang. Jeg vil etter dette være betenkt over å kjøpe noen ting derfra.

I prinsippet kan jeg ikke tro på noe av det disse sier hvis de kan opptre på en slik måte. Ingen liker å bli lurt. Men det kan ha vært et engangstilfelle. Settet jeg kjøpte var kvalitetsmessig i orden til tross for mye høyere pris enn jeg fikk inntrykk av. Det er noen år siden jeg kjøpte ovennevnte byggesett. I dag leverer Heljan alt mulig til modelljernbanen, både togsett og utstyr. Det er mulig at policyen har endret seg. Esker bør inneholde det de viser på utsiden – synes jeg.

Nå har jeg presentert noen leverandører. Andre kan ha hatt andre opplevelser.